Lezingen

Vijfde Van der Vlislezing door wethouder Sofyan Mbarki

Welk economisch beleid heeft Amsterdam nodig om mee te komen in de 21e eeuw? Wethouder Sofyan Mbarki gaf op dinsdag 17 september de vijfde Van der Vlislezing met aandacht voor verleden en toekomst van de lokale economie.

Mbarki zal de situatie van nu vergelijken met die van begin jaren tachtig, toen Van der Vlis net begonnen was aan zijn tweede wethouderstermijn. Wat was toen het politieke antwoord op de ineenstorting van de Amsterdamse economie en wat zou de politiek vandaag moeten doen, ook nu het economisch tij meezit? Voor Michael der Vlis was het persoonlijke altijd (stads)politiek. Vast onderdeel van de lezingenreeks is dan ook een moment van persoonlijke reflectie, en we hebben Mbarki gevraagd om te reflecteren op zijn jeugd in Osdorp en hoe het stadsdeel er nu voor staat.

De lezing van Mbarki wordt voorafgegaan door een bijdrage van historici Petra Brouwer en Tim Verlaan. Volgend jaar verschijnt hun monografie over het Amsterdam van Michael van der Vlis, op basis waarvan ze vertellen over de economische en democratische transformaties die de stad in de jaren zeventig en tachtig doormaakte. Masterstudenten stads- en architectuurgeschiedenis Nica de Korte en Janna Toepoel vertellen over hun archiefonderzoek naar de zogenaamde STAW, de ambtelijke stuurgroep die onder verantwoordelijkheid van Van der Vlis in de jaren tachtig zocht naar nieuw woningbouwlocaties binnen de stadsgrenzen. Auteur Marcel van Engelen ten slotte deelt zijn persoonlijke indrukken van Michael van der Vlis, die de oud-wethouder vlak voor zijn overleden veelvuldig sprak over zijn politieke erfenis. Moderator van de avond is Indira van ’t Klooster, directeur van Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM).

De jaarlijkse Van der Vlislezing is onderdeel van langlopend onderzoek naar de compacte stad en de erfenis van Michael van der Vlis, die als buurtactivist, raadslid en wethouder tussen 1970 en 1990 een belangrijke rol speelde in het overwinnen van de stedelijke crisis. Eerder reflecteerden (oud-)wethouders Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening), Egbert de Vries (Verkeer), Rutger Groot Wassink (Democratisering), Marjolein Moorman (Onderwijs) en Hester van Buren (Financiën) op hun eigen beleid in relatie tot het ideaal van de compacte stad.

Deze vijfde Van der Vlislezing vindt plaats in de Koningszaal van het Stadsarchief Amsterdam, dinsdag 17 september van 20:00 tot 21:30. Inkomsten uit de kaartverkoop komen ten goede aan het onderzoek. Voor Vrienden van het Stadsarchief is de toegang gratis. Wilt u extra doneren? Dat kan hier.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *