Michael

Michael van der Vlis werd in 1974 voor de PvdA lid van de Amsterdamse gemeenteraad. Vier jaar later werd hij benoemd als wethouder met onder andere de portefeuilles Ruimtelijke Ordening, Verkeer en Vervoer, een functie die hij twaalf jaar zou uitoefenen.

Van der Vlis heeft zich als raadslid en als wethouder met tomeloze energie ingezet voor het redden van de stad. De hoge bouwproductie in de jaren tachtig, die doorgaans aan Jan Schaefer wordt toegeschreven, was mede mogelijk dankzij de creativiteit en inventiviteit van Van van der Vlis om overal in de stad woningbouwlocaties te realiseren. Onder zijn verantwoordelijkheid zijn de plannen bedacht en gemaakt voor tienduizenden woningen op locaties als de IJ-oevers, het Oostelijk Havengebied en wat nu IJburg heet.

In de publieke ruimte is de invloed van het denken van Michael van der Vlis en zijn ambtenaren nog steeds zichtbaar in de genereuze fietsvoorzieningen, vrije trambanen en uitstekende openbaar vervoerverbindingen met het Amsterdamse ommeland. Daarnaast wist Van der Vlis de macht van het lokale bestuursapparaat te breken en deze af te staan aan de stadsdelen, die tot zijn ongenoegen in 2014 werden opgeheven.

Meer over de erfenis van Michael van der Vlis: